15 Temmuz’da AKP İlçe Merkezi Polis Karakolu Olarak Kullanıldı

15 Temmuz’da AKP İlçe Merkezi Polis Karakolu Olarak Kullanıldı
17/01/2023

15 Temmuz yüzlerce cevaplanmamış soru ve tutarsızlıklarla hala akıllarda tazeliğini korumaya devam ediyor. Sözde darbe girişimini bastırmakla görevli devletin resmi ve silahlı gücü olan polislerin o gece olaylara müdahale şekilleri birçok sivil kaybın yaşanmasına sebep olmuştu. Özellikle İstanbul ve Ankara’da o gün sokağa çağırılan halka hiçbir atış eğitimi olmamasına rağmen binlerce silahın dağıtılması ve polisler tarafından çatışma yaşanan yerlere yönlendirilerek kasıtlı olarak asker ve sivillerin karşı karşıya getirilmesi önlenebilir bir çok ölüme sebep oldu.

Askerler Akp İlçe Merkezine Bırakılmış

İlçe Emniyetinde görevli olan polis memuru Süleyman Saygılı'nın 23'üncü Ağır Ceza Mahkemesinde tanık olarak verdiği ifade o gün yaşanan başka ilginç bir olayı daha ortaya çıkardı. Saygılı ifadesinde, “Mamak'tan çıkan zırhlı araçlara yolda el koyduklarını, araçların içindeki askerleri Mamak AKP İlçe Merkezine teslim ettiklerini belirtti. Polislerin askerleri polis karakolu yerine neden AKP İlçe merkezine bıraktığı ve kime teslim ettiği, bunun altında herhangi bir özel nedeninin olup olmadığı bilinmiyor.

Polisler Askeri Zırhlı Araçla Ankara’da Dolaşmış 

Saygılı ifadesinin devamında “el koydukları askeri zırhlı araca komiser Mehmet Sarıca, polis memurları Zafer Malkoçoğlu ve Musa Yağ ile birlikte binerek yanlarına da aldıkları birkaç kişiyle önce Meclise oradan Genelkurmay’a müteakiben Jandarma Genel Komutanlığına gittiklerinisöylüyor

Polislerin zırhlı aracı güvenilir bir yere çekmek yerine halkın hedefi haline gelebilecekleri ve halkı tahrik edebilecekleri gerçeği ortadayken neden birçok yere bu araçlarla gittikleri anlaşılmadı. Söz konusu polislerin askeri zırhlı araç ile herhangi bir suça karışıp karışmadıkları, önlerine çıkan araçları ezip ezmedikleri ile ilgili herhangi bir araştırma veya soruşturma açılmadığı ortaya çıktı. 

Söz konusu polis memurlarının hem AKP ilçe merkezini polis karakolu olarak kullanması hem de ele geçirdikleri askeri zırhlı araç ile hareket tarzı akıllarda halkın askere karşı tepki vermesine yönelik bir algı çalışması olup olmadığı şüphesini uyandırdı.

 

Salim Sancak

 

Kaynak

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesinin 2017/109 esas sayılı dosyası kapsamında yapılan 31/01/2019 ve 01/02/2019 tarihli duruşmalarında sanık ERTUĞRUL TERZİ'nin SEGBİS ile kaydedilen esasa ilişkin savunması