15 Temmuz Gecesi TSK içinde MİT ajanları var mıydı?

15 Temmuz Gecesi TSK içinde MİT ajanları var mıydı?
13/11/2023

15 Temmuz’da genel resme baktığımızda, halkla askeri karşı karşıya getiren kilit koordinatör eski MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve MİT personelinin olduğu söylenebilir. Hakan Fidan'ın ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bilgisi, talimatı ve onayı olmadan bunu yapamayacağı açıktır. Diğer TSK ve Emniyet personelinden seçtikleri ve güvendikleri şahısların, aldıkları emri uyguladıkları ve koordineli bir planı sahada icra ettiklerine yönelik yeterli delil mevcuttur.

Hulusi Akar'ın Kolordu Komutanlığından itibaren sık sık ve özel olarak görüştüğü emekli Kurmay Albay Sadık Üstün ve Kemal Eskintan'ın, MİT Özel Koordinasyon birimiyle ilişkileri, söz konusu şahısların TSK içinden eleman devşirme, olay günü yönlendirme, Zekai Aksakallı ve Arif Çetin ile koordinasyonları nedense davalarda sorgulanmamıştır.

MİT müsteşarı Hakan Fidan ve Sadık Üstün başkanlığında özel olarak tesis edilen koordinasyon birimi marifetiyle, 15 Temmuz ve sonrasında T.C. Devletinin nitelikli bürokratları ve askerleri tamamen tasfiye edilmiştir. MİT, TSK içindeki uzantılarıyla tertibin koordinasyonunu merkezi olarak sağlamıştır.

Peki, 15 Temmuz gecesi TSK içinde muhtemel MİT ajanları kimlerdi? 15 Temmuz öncesi MİT'te hiç olağanüstülük yaşandı mı? Neler yaptılar?

MİT görevlisi Emekli Albay Sadık Üstün’ün basına yansıyan ve ortaya çıkan faaliyetleri ve görüşmeleri, aslında 15 Temmuz öncesi ve sonrasını ve hatta MİT'in ülke içinde emekli TSK personeli ile adeta paralel bir MİT şeklinde operasyonel olarak nasıl yapılandığını işaret ediyor.

Çatı dava dosyası kapsamında Albay Doğan Öztürk mahkeme huzurundaki savunmasında Sadık Üstün ile ilgili şu tespitleri yapmaktadır(1);

"Hulusi Akar Sadık Üstün ile görüşüyor. O da Levent Türkkan'ın telefon kayıtlarında var. 18.30 civarı Sadık Üstün ile görüşüyor. Sadık Üstün'ü bir yerde daha arz etmiştim size. Yılmaz Uyar isimli korgenerali arayıp bu darbenin başındaki askeri lider Akın Öztürk'tür diyen kişi Sadık Üstün. Aynı zamanda Abidin Ünal ile anormal ilişkileri olan, o hafta sürekli görüşen, 15 Temmuz akşamı Abidin Ünal ile yarım saat telefon görüşmesi yapan kişidir Sadık Üstün. Hulusi Akar ile de görüşen kişidir Sadık Üstün. MİT'te çalışan kişidir Sadık Üstün. Ve bunun haricinde birçok generalle de görüşüyor Sadık Üstün."

Bu değerlendirmeler ışığında 15 Temmuz projesinde MİT yoktu demek gülünçtür.

TSK’da Muhtemel MİT Ajanları Kimlerdi? 

Meclis Darbe Araştırma Komisyonu Raporunda;(2) 

22.40-24.00 Ankara - Emniyet Genel Müdürlüğünce;

“Genelkurmaydaki dost unsurlarla irtibat kurularak sadece savaş anında kullanılacak hava, pist ve heliport alanları öğrenilerek önlemler alınmış, ayrıca, Uşak, Kütahya, Afyon ve Sivrihisar’daki hava pistlerinin kullanımı engellenmiştir. ”

denilmektedir. Demek ki Genelkurmay Karargâhında dost bir unsur varmış. 

Meclis Darbe Araştırma Komisyonu Raporunda kayda giren ve Polis Özel Harekât (veya MİT)'in irtibata geçtiği Genelkurmaydaki dost unsurlar kimlerdi? Kim olduğu hala açıklanmamıştır. Demek ki 15 Temmuz gecesi Genelkurmay karargâhında İç İşleri ile ve/veya MİT ile irtibat halinde TSK personeli vardı. Mahkemede talep edilmiş olmasına rağmen bu araştırılmadı. 

Bir sonraki yazımızda bu isimleri irdeleyeceğiz...
 

Umut Güçlüer
 

Kaynaklar

(1) Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi 2017/109 Esas sayılı [ Çatı ] dava dosyası kapsamında 10.05.2019 ve 13.05.2019 tarihlerinde Albay Doğan Öztürk'ün savunmasındaki beyanı

(2) Meclis Darbe Araştırma Komisyonu Raporu § 332-333'de - Emniyet Genel Müdürlüğünce yapıldığı kayda geçen Faaliyetler bölümünde