İçişleri Bakanlığı'na giden Tümg. Arif Çetin: “Buraya geldiğimi kimseye söyleme”

İçişleri Bakanlığı'na giden Tümg. Arif Çetin: “Buraya geldiğimi kimseye söyleme”
19/11/2022

15 Temmuz 2016 tarihinde Jandarma Genel Komutanlığı Karargâhında yaşanan olaylara yönelik olarak dönemin Jandarma Genel Komutanlığı Harekât Başkanı Tümgeneral Arif Çetin'in bir plan dâhilinde önceden hazırlık yaptığı ortaya çıktı.

15 Temmuz 2016 tarihinde Emniyet Genel Müdürlüğü TEM Daire Başkanı olan Turgut Aslan mahkemeye verdiği yazılı ifadesinde[1], Tümgeneral Arif Çetin ile Jandarma Genel Komutanlığı Karargâhında buluşmak üzere sözleştiklerini, kendisine 21.00 civarında karargâhta buluşuruz dediğini ancak Arif Çetin’in belirttiği saatte karargâhta olmadığını beyan etmiş ve "ben bunu hala çözemedim" demiştir.

Tümg. Arif Çetin: “Buraya geldiğimi kimseye söyleme”

Arif Çetin'in makam şoförünün savcılık iddianamesinde geçen beyanında [2], 15 Temmuz 2016 günü Arif Çetin'in İçişleri Bakanlığına gittiğini belirtmiş ve kendisine "buraya geldiğimi kimseye söyleme" dediği yer almıştır.

Arif Çetin’in Kasım 2015 seçimleri öncesinde Genelkurmay Başkanlığı’nda icra edilen Terörle Mücadele Harekâtı koordinasyon toplantılarında siyasi konuşmalar yaparak partizanlaşan generallerden olduğu ve hükümet ile görüşmelerinin 15 Temmuz öncesine dayandığı bilinmekteydi.

Meclis Darbe Araştırma Komisyonu Raporu ile Jandarma Genel Komutanlığı dava dosyasında 15 Temmuz ile ilgili Bilgi Notunda yer alan bilgilerden, Arif Çetin'in İçişleri Bakanlığı ve bazı subaylarla gizli olarak koordinelerde bulunduğu ortaya çıktı.

Jandarma Özel Arama Kurtarma Birliği (JÖAK)'ın önceden hazır edildiği, Arif Çetin'in bazı Jandarma Bölge Komutanları ile irtibat halinde bulunduğu, Bursa Jandarma Bölgede özel bir hazırlık yapıldığı, saat 22:00 civarinda bir uzman çavuşun çantasından sözde atama listelerinin çıkmasını neden olarak gösterip 81 ilde derhal tutuklamaların başlatılması, Arif Çetin’in daha önceden gizli olarak koordinede bulunduğu bazı askerlerin saat 21.20'de Jandarma Birliklerinin nizamiyelerinde olmaları, bir planın varlığına işaret etmektedir.

Bilindiği üzere 15 Temmuz 2016 tarihinden sonra Tümgeneral Arif Çetin İçişleri Bakanlığının 2017/346 sayılı Kararnamesi ile bir yıl içinde Orgeneralliğe terfi ettirilerek Jandarma Genel Komutanlığına atanmıştır.

 

Kaynaklar

(1) Ankara 23. Ağır Ceza Mahkemesi 2017/30 Esas sayılı [ Jandarma Genel Komutanlığı - Beştepe ] dava dosyasına mahkemeye verilen dilekçe ile sunulmuştur.

(2) Ankara 23. Ağır Ceza Mahkemesi 2017/30 Esas sayılı [Jandarma Genel Komutanlığı - Beştepe] dava dosyasına ait Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının Sor. No: 2016/103590, İddianame No: 2017/3796 [Jandarma] iddianamesinde bu beyan yer almaktadır.