Kanser hastası Tuğgeneral Kemal Mutlum Cezaevinde Vefat Etti

Kanser hastası Tuğgeneral Kemal Mutlum Cezaevinde Vefat Etti
27/11/2022

Dönemin Hava Kuvvetleri Komutanlığı Hava Savunma ve Komuta Kontrol Daire Başkanı Tuğgeneral Kemal Mutlum, 15 Temmuz sonrası tutuklu bulunduğu cezaevinde hayatını kaybetti. Cezaevinde beyin kanserine yakalanan Tuğgeneral Kemal Mutlum, ağır hastalığına ve yoğun bakıma kaldırılmasına rağmen tahliye edilmemişti. 

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından hukuksuzca 79 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 3 bin 901 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılan Tuğgeneral Kemal Mutlum, 15 Temmuz’da Akıncı Üssü’ndeki yaşanan olaylara ilgili yargılandığı davada verdiği ifadesinde, darbe girişimine yönelik faaliyetlerin hiçbirinin HKHM’den yönetilmediğini söyleyen Mutlum, Harekat Merkezinin, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın faaliyetlerinin yönetildiği bir yer olmadığını, burada sadece harekatların izlendiğini söylemişti.

15 Temmuz’da Hava Kuvvetleri Harekat Merkezi’ni (HKHM) ele geçirmekle suçlanan Kemal Mutlum, ifadesinde;

“Genelkurmay’daki silah sesleri ve HKHM ana giriş kapısına ateş edilmesi üzerine giriş çıkışları daha sıkı kontrol altına almak için bazı emirler verdim.” demişti.

Adli Tıp Kurumu’nun oy birliğiyle aldığı raporu görmezden gelen mahkemenin, polisin görüşüne itibar edip yoğun bakımda entübe durumdaki Tuğgeneral Kemal Mutlum’u, “toplum güvenliği için tehlikeli” sayıp cezasının infazının ertelenmesini reddettiği ortaya çıkan skandal, Türkiye’de cezaevlerinde yaşananları, Hukuk ve Adalet sisteminin çöktüğünü bir kere daha gösterdi.