Marmaris’te Gizlenen Gerçek: Sadık Üstün, İsmail Balıbek, Mustafa Başoğlu

Marmaris’te Gizlenen Gerçek: Sadık Üstün, İsmail Balıbek, Mustafa Başoğlu
16/08/2023

15 Temmuz 2016'daki sözde darbe girişimi ve Türk ordusuna kurulan kumpasın sac ayaklarından biriside Marmaris’di. Tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş ve beraberinde hareket eden tim hakkında Cumhurbaşkanı’na yönelik suikast iddiaları ortaya atılmıştı. 

Gerçekler Ortaya Çıktıkça İddialar Tel Tel Dökülüyor

Yargılamaların başlamasını müteakip söz konusu askerlerin ifadeleri kamuoyuna yansıdıkça Marmaris’de olduğu iddia edilenlerin yanlış olduğu ve gerçeklerin bir kısım odaklarca saklanmaya çalışıldığı ortaya çıktı. Öyle ki Tuğg. Sönmezateş’in hücresine mermi çekirdeği atıldı ve ölümle tehdit edildi. Bütün bunlara rağmen Tuğgeneral Sönmezateş ve beraberindeki askerler yargılamalarda ifadeleriyle ve belgeleriyle iddiaları çürüttü. Ortaya çıkan radar kayıtları, tanık ifadeleri, telsiz kayıtları komuoyundan gizlenmiş bir çok gerçeği ortaya koydu. 

Marmaris’te Herkesten Gizlenen Meçhul Bir Tim Vardı

Bugün geldiğimiz noktada Marmaris’te herkesten gizlenen bambaşka bir timin varlığı ortaya çıktı. Gece 03: 00’dan sonra bölgeye intikal eden ÖKK timinin aksine saatler öncesinden bölgeye gelen başka bir timin varlığı tespit edildi. 

MASE (Multi Aegis Site Emulator) kayıtları helikopterlerin güzergahı konusunda net bilgiler sunmakta

Tanık ifadelerinden anlaşıldığı üzere saat 01:00 sularında bölgeye gelen helikopterden siyah kıyafetli silahlı şahısların helikopter havadayken halatla iniş yaptığı, 

Hava trafik kontrolörü Ender Namsal’ın hazırladığı raporda havada bulunan araçların %99 doğruluk oranında Helikopter olduğu,

Dalaman KULE telsiz kayıtlarında kimliği belirlenemeyen hava araçlarının varlığı net olarak kayıt altına alındığı,

Olay yerinde, jandarma astsubay çavuş Serhat Karakuş’a ait olduğu belirlenen ve polislerin tutanaklarında yer alan askeri kimlik kartı tespiti yapıldığı ortaya çıktı.

Ortaya çıkan yeni belgeler ışığında Jandarma Havacılık komutanlığına bağlı helikopterler, Jandarma Havacılık Okul Komutanlığından kalkarak Aydın Jandarma Filo Komutanlığına gidiyor. Buradaki ikmal vs faaliyetlerinin ardından 1 helikopter Antalya’nın batısından Dalaman meydanın batısında bekleme yapıyor. Sonrasında harita görselinde yer aldığı gibi 3 helikopter Marmaris’e doğru hareket ediyor.

Mit Personeli Sadık Üstün ve Korg. İsmail Balıbek 

15 Temmuz’da J.Plt.Alb. rütbesinde Jandarma Havacılık Komutanı olan Balıbek, o gece direkt olarak Jandarma Genel Komutanı olan Org. Galip Mendi’ye bağlıydı. Gece uçuş gerçekleştiren helikopterler de İsmail Balıbek’e bağlıydı. JGK'nı Galip Mendi'nin enterne edilmesinden sonra tek yetkili olarak kendisinin kalması rahatlığını kullanarak Marmaris’te meçhul timin operasyonunu Sadık Üstün’ün koordinesinde komuta ettiği, bunun için de karargah olarak kendi birliğini değil JÖAK'ı tercih ettiği ortaya çıktı.

Korg. İsmail Balıbek

15 Temmuz sonrası Tuğgeneralliğe terfi ettirilen Balıbek, 2017’de Jandarma Genel Komutanlığı Personel Başkanlığına ve 2022’de Korgeneral rütbesine terfi ettirilerek Jandarma Genel Komutan Yardımcılığına atandı. 

JÖAK Komutanı Albay Mustafa Başoğlu Operasyona Bizzat Katıldı

15 Temmuz gecesi sahada olan bir başka isim ise JÖAK Komutanı olan Albay Mustafa Başoğlu'ydu. Mustafa Başoğlu’nun o gece helikopterler ile intikal eden seçilmiş JÖAK personelinin başında operasyona bizzat katıldığı ortaya çıktı. Sadık Üstün’ün koordinesinde hareket eden Başoğlu’nun ismi başka olaylar ile de hafızalarda yer etmişti. 

Tuğg. Mustafa Başoğlu

15 Temmuz sonrası Tuğgeneralliğe terfi ettirilen Mustafa Başoğlu, 2013'te gerçekleşen Reyhanlı Saldırıları sırasında dönemin Hatay İl Jandarma Komutanıydı.

 

Fatih Acar