Org. İhsan Uyar - Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı

I. 15 TEMMUZ ÖNCESİ FAALİYETLERİ
15 Temmuz öncesi dönemde, Türk Silahlı Kuvvetlerinden tasfiye edilmesi planlanan kişiler ile ilgili fişleme listesi verenlerden biri de 15 Temmuz döneminin Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı İhsan Uyar’dır. Kendisini kurtarmak ve listelerde yer almamak için böyle bir reflekste bulunmuş olma ihtimalinin oldukça yüksek olduğu tahmin edilmektedir. Fakat daha sonra ithamlar kendisini de kapsamış ve Albay Naci Seferoğlu itirafçı olarak, İhsan Uyar hakkında teşhiste bulunmuştur.
II. 15 TEMMUZ GÜNÜ FAALİYETLERİ
15 Temmuz 2016 günü dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Salih Zeki Çolak ve Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı İhsan Uyar, kalkışma bilgisini gelen ihbar üzerine saat 16.00-18.00 saatleri arasında Genelkurmay Başkanlığı Karargâhındayken öğrenmişlerdir. Ancak astlarına bu konuda herhangi bir bilgilendirme yapmamışlardır.
Ardından dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın emriyle, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak ve Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral İhsan Uyar Kara Havacılık Komutanlığına, sözde darbecileri derdest etmek üzere gönderilmişlerdir.
Bunun üzerine Kara Kuvvetleri Komutanı direkt olarak Kara Havacılık Komutanlığına gitmiş, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral İhsan Uyar ise öncesinde Kara Kuvvetleri Karargâhına gelmiştir.
Orgeneral İhsan Uyar saat 18.33'te Kara Kuvvetleri Karargâhına giriş yapmış ve karargâhta en kıdemli komutan olan Tümgeneral Ali Doğan İnce tarafından karargâh girişinde karşılanmıştır. Ancak Orgeneral İhsan Uyar kendisini karşılayan Tümgeneral Ali Doğan İnce'ye kalkışma ihbarı konusunda herhangi bir bilgi vermemiştir.
Ardından Kara Kuvvetleri Askerî Savcısı’nı makamına çağırtmış ve ikisi birlikte aynı araca binerek saat 19.14'te karargâhtan çıkış yapmışlardır.
Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral İhsan Uyar saat 19.14'te karargâhtan çıkış yapmıştır. İhsan Uyar’ı uğurlayanlar ise Albay Tuncay Polat ve Karargâh Nöbetçi Amiri olarak görülmektedir.
Yaklaşık 45 dakika karargâhta kalmış olan İhsan Uyar, karargâhtaki astlarına kalkışma bilgisi konusunda herhangi bir uyarıda bulunmamıştır. Ayrıca alınması gereken önlemler için herhangi bir emir de vermemiştir.
İhsan Uyar, daha önceleri en detay ve gereksiz konularda bile birlik komutanları ile telefon görüşmesi yapan bir kurmay başkanı olarak bilinmektedir. Bu saatte Kara Kuvvetleri birliklerinin uyarılması için hiçbir karargâh başkanını aramaması ve ast birlik komutanlarına haber vermemesi izah edilebilir bir durum değildir. Bu durumun “önceden bildiği bir şey olduğuna” emare olduğunu ve kendisine “siz karışmayın” denildiğini düşünebiliriz.
Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı ile birlikte önce makam odasında oturan ve ardından Kara Havacılık Komutanlığına darbecileri tutuklamak için gitmiş olan Kara Kuvvetleri Askerî Savcısı Albay Naci Akdemir de, İhsan Uyar’ın kalkışma konusunda ve kışlada alınması gereken emniyet tedbirleri için, herhangi bir emir vermediğini teyit etmiştir.
Salih Zeki Çolak’ın Cumhuriyet Savcılığı 14.10.2016 tarihli ifadesinde, dönemin Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı İhsan Uyar’ı cep telefonundan arayarak askerî savcı ile merkez komutanının kışlaya girmeyerek karargâhta hazır beklemesini, telefon edildiğinde derhal Kara Havacılık Komutanlığına gelecek şekilde hazır beklemeleri emrini verdiğini söylemiştir.
Kara Havacılık Komutanlığındaki denetlemeden sonra Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı İhsan Uyar’ın mutlak surette geri dönerken Kara Kuvvetleri Karargâhına gitmesi TSK teamülüdür. Mutlaka gitmesi lazımdır ancak gitmemiştir. Direkt Genelkurmay Başkanlığına gitmiştir. Bu durumun da, “önceden bildiği bir şey olduğuna” emare olduğunu ve kendisine “kara kuvvetleri karargahına gidip gerekli emirleri vererek, durumu kontrol altına almaya çalışmayın” denildiğini düşünebiliriz.
Çatı dava dosyası kapsamında Tuğgeneral Erhan Caha, o gece karargâha gelmeyen Kuvvet Kurmay Başkanı İhsan Uyar ve Harekat Başkanı nedeniyle krizi idare etmek durumunda kalmış ve sonrasında ise sözde darbeci ilan edilmiştir.
Özetle; dönemin Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı İhsan Uyar, bir sözde darbe olabileceği bilgisini aldığı ilk andan itibaren, saatler boyunca birden fazla birliği gezmiş ve denetlemiş, birçok asker kişi ile teması olmuş ve fakat hiç kimseye yüz yüze, telefonla veya başka bir iletişim vasıtasıyla önleyici tedbir alması hususunda emir vermemiş hatta bu önemli bilgiyi kasıtlı olarak saklı tutmuştur.
III. 15 TEMMUZ SONRASI FAALİYETLERİ
İhsan Uyar, 15 Temmuz sonrası verdiği ifadesinde dönemin MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın o gece Genelkurmay Başkanlığına geldiğinden hiç bahsetmemiştir. Bu çok önemli bilgiye, 15 Temmuz sonrasında bile ifadesinde yer vermemesi, kendisinin bariz şekilde bir şeyleri saklamaya çalıştığının göstergelerinden bir diğeridir.
Kaynaklar
- Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi 2017/109 Esas sayılı [Çatı] dava dosyası kapsamında 12.04.2019 ve 15.04.2019 tarihlerinde Albay Orhan Yıkılkan'ın savunması
- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının 30/03/2017 tarih İddianame No:2017/1982 sayılı [Kara Kuvvetleri] İddianamesi
- Kara Kuvvetleri İddianamesi kapsamında Ankara 19.Ağır Ceza Mahkemesi 2017/46 Esas Sayılı [Kara Kuvvetleri] dava dosyası kapsamında Tümgeneral Ali Doğan İnce'nin mahkeme huzurunda verdiği 28.03.2018 tarihli tanık beyanı
- Ankara 19.Ağır Ceza Mahkemesi 2017/46 Esas Sayılı [Kara Kuvvetleri] dava dosyası kapsamında Albay Naci Akdemir'in mahkeme huzurunda verdiği 28.03.2018 tarihli tanık beyanı
- Ankara 19.Ağır Ceza Mahkemesi 2017/46 Esas Sayılı [Kara Kuvvetleri] dava dosyası kapsamında Albay Naci Akdemir'in mahkeme huzurunda verdiği 21.11.2018 tarihli müşteki ifadesi
- Ankara 19.Ağır Ceza Mahkemesi 2017/46 Esas sayılı [Kara Kuvvetleri] dava dosyasında Tuğgeneral Erhan Caha'nın 6.07.2017 tarihli 15 Temmuz gecesi yaşadıkları ve yaptıklarını anlattığı savunması
- Ankara 17 Ağır Ceza Mahkemesi 2017/109 Esas Sayılı [Çatı] davası kapsamında 26.07.2018 tarihlerinde Tuğgeneral Erhan Caha'nın savunmasındaki beyanı
- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının 30/03/2017 tarih İddianame No: 2017/1982 sayılı [Kara Kuvvetleri] iddianamesi kapsamında Ankara 19.Ağır Ceza Mahkemesi 2017/46 Esas Sayılı [Kara Kuvvetleri] dava dosyasındaki delil klasörleri